Χρόνια πολλά σε όλους!!!
Αυτές τις ημέρες σίγουρα ξεφύγαμε όλοι λιγάκι στο φαγητό και εμείς με την σειρά μας είχαμε τον χρόνο και μαγειρέψαμε όπως θα δείτε στις νέες αναρτήσεις που έρχονται :)
Πρίν το Πάσχα όμως σας είχα υποσχεθεί κάτιτις... χρήσιμο όλο τον χρόνο... χειμώνα και καλοκαίρι...φύλλο...παραδοσιακό και ανοιγμένο απο τα χεράκια σας σε λίγα λεπτά μόνο..
χρήσιμο για πίτες γλυκιές αλλά και αλμυρές..
Σήμερα λοιπόν θα σας δείξω πως ανοίγουμε φύλλο για πίτες όπως αυτην την πίτα με από όλα τα καλά που είχαμε ετοιμάσει πιο παλιά. φύλλο όχι με μηχανή αλλά με τον πλάστη και το πλαστήρι όπως η γιαγιάδες μας..
Σας ενδιαφέρει??
ελπίζω πως ναι καθώς εγώ το πάλεψα πολύ εδώ και καιρό για να μάθω πώς να το κάνω και θεωρώ ότι μερικά πραγματάκια είναι βασικά και οι γιαγιάδες μας δεν τα λένε όχι πως κρατάνε μυστικά απλά από την εμπειρία τους έχουν ξεχάσει πόσο βασικά είναι και ότι χωρίς αυτά η συνταγή δεν πετυχαινει...ΔΕΝ πετυχαίνει λέμε... :)
Με υπομονή, δοκιμή και πλάνη και ξανά δοκιμή πετύχαμε και το μοιραζόμαστε μαζί σας..
Πάμε λοιπόν..
Υλικά για 8 φύλλα μεγάλου ταψιού φούρνου
2 φλ. αλεύρι σκληρό (είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να είναι σκληρό..ναι ναι αυτό που ξεχνάνε να σου πουν...)
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ αλάτι
1 κ.σούπας ξύδι
1 κ.σούπας ελαιόλαδο
1 1/2 φλ νερό
Νισεστές για το άνοιγμα των φύλλων (καλύτερο απο αλεύρι πιστέψτε με..)
Ξεκινάμε με όλα τα υλικα μας εκτός του νερού. Τα τοποθετούμε σε μπολ.
Προσθέτουμε και το νερό και το ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να ξεκολλάει απο το μπολ εύκολα και να κολλάει ελαφρά μόνο στο χέρι μας.
τώρα είναι κάπως έτσι η ζύμη μας σαν μπάλα μεγάλη.
σε αυτήν την φάση σχηματίζουμε ένα μεγάλο μπαστούνι με την μπάλα μας και την διαιρούμε έτσι πολύ πιο εύκολα σε οκτώ μπαλίτσες όπως αυτές παρακάτω
Σε αυτό το σημείο τις σκεπάζουμε και τις αφηνουμε έτσι για περιπου 30 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε και την γεμιση της πίτας μας ;)
καλή επιτυχία !!
Αυτές τις ημέρες σίγουρα ξεφύγαμε όλοι λιγάκι στο φαγητό και εμείς με την σειρά μας είχαμε τον χρόνο και μαγειρέψαμε όπως θα δείτε στις νέες αναρτήσεις που έρχονται :)
Πρίν το Πάσχα όμως σας είχα υποσχεθεί κάτιτις... χρήσιμο όλο τον χρόνο... χειμώνα και καλοκαίρι...φύλλο...παραδοσιακό και ανοιγμένο απο τα χεράκια σας σε λίγα λεπτά μόνο..
χρήσιμο για πίτες γλυκιές αλλά και αλμυρές..
Σήμερα λοιπόν θα σας δείξω πως ανοίγουμε φύλλο για πίτες όπως αυτην την πίτα με από όλα τα καλά που είχαμε ετοιμάσει πιο παλιά. φύλλο όχι με μηχανή αλλά με τον πλάστη και το πλαστήρι όπως η γιαγιάδες μας..
Σας ενδιαφέρει??
ελπίζω πως ναι καθώς εγώ το πάλεψα πολύ εδώ και καιρό για να μάθω πώς να το κάνω και θεωρώ ότι μερικά πραγματάκια είναι βασικά και οι γιαγιάδες μας δεν τα λένε όχι πως κρατάνε μυστικά απλά από την εμπειρία τους έχουν ξεχάσει πόσο βασικά είναι και ότι χωρίς αυτά η συνταγή δεν πετυχαινει...ΔΕΝ πετυχαίνει λέμε... :)
Με υπομονή, δοκιμή και πλάνη και ξανά δοκιμή πετύχαμε και το μοιραζόμαστε μαζί σας..
Πάμε λοιπόν..
Υλικά για 8 φύλλα μεγάλου ταψιού φούρνου
2 φλ. αλεύρι σκληρό (είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να είναι σκληρό..ναι ναι αυτό που ξεχνάνε να σου πουν...)
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ αλάτι
1 κ.σούπας ξύδι
1 κ.σούπας ελαιόλαδο
1 1/2 φλ νερό
Νισεστές για το άνοιγμα των φύλλων (καλύτερο απο αλεύρι πιστέψτε με..)
τα υλικα μας |
ελαιολαδο και αλευρι παντρεμενα τόσο καλλιτεχνικα |
Προσθέτουμε και το νερό και το ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να ξεκολλάει απο το μπολ εύκολα και να κολλάει ελαφρά μόνο στο χέρι μας.
τώρα είναι κάπως έτσι η ζύμη μας σαν μπάλα μεγάλη.
σε αυτήν την φάση σχηματίζουμε ένα μεγάλο μπαστούνι με την μπάλα μας και την διαιρούμε έτσι πολύ πιο εύκολα σε οκτώ μπαλίτσες όπως αυτές παρακάτω
η ζυμη μας έχει διαιρεθεί σε 8 μικρότερα μπαλάκια |
το μεγάλο ταψί μας |
ο απαραίτητος για το άνοιγμα των φύλλων Νισεστές!! |
έτοιμοι για το άνοιγμα των φύλλων μας |
τα υπόλοιπα θα σας αφήσω να τα δείτε στο βιντεο που ακολουθεί και θα περιμένω τις απορίες σας
2 comments:
Τέλειο το βίντεο!!! Είσαι χρυσοχέρα!!!! Σμουτς!
Ενδιαφερουσα αναρτηση!
Post a Comment