Καλώς τους!! Hey there!!

Kαλώς ηρθατε στο katharidiatrofi, ένα blog αφιερωμενο στην ευεξία, την γευση και στις μικρές απολαύσεις...
Περιμενουμε τις ιδέες, τις ιστορίες αλλά και τις συνταγές που θα σκαρφιστείτε για πιο υγιεινά φαγητά, σνακ και γλυκάκια στο katharidiatrofi@gmail.com

Welcome to katharidiatrofi, a blog about well being, taste, and small pleasures...
we are waiting for your ideas, stories and recipes on healthier foods, snacks and desserts so feel free send us a mail to
katharidiatrofi@gmail.com



21.7.10

..«δεν είμαι εγώ λαιμαργη, ο δείκτης της γλυκόζης φταίει»

Γιατί τρώω ανεξέλεγκτα...;


Τα χρόνια που  πέρασαν έκανα στον εαυτό μου  πολλές φορές την ίδια ερώτηση..
Και διαβάζοντας  ιατρικά άρθρα και διατροφικά site κατέληξα στην εξής απενοχοποιητική φράση..
..«δεν είμαι  εγώ λαιμαργη, ο δείκτης της  γλυκόζης φταίει»
Καθε φορά που  τρώμε απλούς υδατάνθρακες (τροφές πολύ επεξεργασμένες τηγανητά, γλυκά ή τρόφιμα με πολλά λιπαρά) αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα μας, όσο πιο πολύ αυξηθεί τόσο πιο πολύ πέφτει και μας οδηγεί μετά σε μεγαλύτερη πείνα και υπερφαγία!

Αν δηλαδή το πρωί φάω μια ζαμπονοτυρόπιτα  και ένα παγωτό, ο δείκτης του  σακχάρου που ήταν στο ισόγειο  θα ανέβει απότομα στον 10ο όροφο. Για λίγο θα νιώσω χορτάτη μετά από μισή με μία ώρα όμως ο δείκτης θα πέσει απότομα στο -12 υπόγειο και τότε.... αρχίζει το δράμα. Ο οργανισμός θέλει να ανεβάσει το σάκχαρο γρήγορα από το υπόγειο και σε κατάσταση αμόκ πια ζητάει πάλι κατι γλυκό και μετά αρμυρό και έτσι ξεκινάει ο φαύλος κύκλος της γλυκόζης.
Το ανεβοκατέβασμα της γλυκόζης είναι αποδεδειγμένα καταστροφικό για το σώμα μας και για την ισορροπία της διατροφής μας.

Πως μπορώ να κρατήσω τα επίπεδα σε ισορροπία;

Το μυστικό, όσο  απλό και αν ακούγεται, είναι να τρώμε κάτι υγιεινό κάθε 3 περίπου ώρες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως προϊόντα ολικής άλεσης (πχ. ψωμί, μπισκότα), τα φρούτα, οι άπαχες πρωτεϊνες (πχ. γιαούρτι, γάλα, κοτόπουλο) αφομοιώνονται αργά από το σώμα μας και μας κρατούν χορτάτους.

Δοκιμάστε αυτό το μικρό κόλπο και βρείτε την  ισορροπία που σας έλειπε.

No comments:

AddThis

Disclaimer:Όσα αναγράφονται στο kathari-diatrofi.blogspot.com αποτελούν προσωπικές απόψεις και εμπειρίες και δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την όποια ιατρική συμβουλή.


Disclaimer: All posts in this blog are personal views provided for entertainment and they do not replace medical or scientific advice whatsoever.














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...