Καλώς τους!! Hey there!!

Kαλώς ηρθατε στο katharidiatrofi, ένα blog αφιερωμενο στην ευεξία, την γευση και στις μικρές απολαύσεις...
Περιμενουμε τις ιδέες, τις ιστορίες αλλά και τις συνταγές που θα σκαρφιστείτε για πιο υγιεινά φαγητά, σνακ και γλυκάκια στο katharidiatrofi@gmail.com

Welcome to katharidiatrofi, a blog about well being, taste, and small pleasures...
we are waiting for your ideas, stories and recipes on healthier foods, snacks and desserts so feel free send us a mail to
katharidiatrofi@gmail.com



30.9.10

Κινοα - η μαγική τροφή των Ινκας στο τραπέζι σας

απο την http://el.wikipedia.org/

Κινόα
Το κινόα είναι δημητριακό από τη Νότια Αμερική. Είχε μεγάλη διαθρεπτική σημασία για τους προ-Κολόμβιους πολιτισμούς των Άνδεων. Ήταν η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα και το καλαμπόκι.
Σήμερα χαίρει υψηλής εκτίμησης για την διαθρεπτική του αξία και τα Ηνωμένα Έθνη το έχουν κατατάξει σαν υπερτροφή για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%).
Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, το κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας το ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας. Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, το κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών.
Το κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο.
Δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα.
Είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα άσπρο,κόκκινο,μαύρο αλλά και μπλε. Πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους λόγους που συνέβαλλαν στο πολιτισμό των Ινκας.

Χρησιμοποιείται όπως το ρύζι και το κουσκούς. Αν κανείς θέλει να το μαγειρέψει,θα πρέπει πρώτα να το ξεπλύνει καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και μετά το βράζουμε σε διπλάσια ποσότητα νερού.Το ξέπλυμα είναι απαραίτητο γιατί η φλούδα του κινόα περιέχει ένα πικρό συστατικό (saponiner) που μπορεί να πικρίζει αλλά δεν είναι επικινδυνο. Η επιστημονική του ονομασία είναι: chenopodium quinoa.

Στην Ελλάδα το βρίσκουμε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

3 comments:

friend said...

κατι θα ηξεραν οι Ινκας, θα το δοκιμασω συντομα και θα σου πω εντυπωσεις.

Αναστασία said...

Ευχαριστώ για την αναφορά στη Κινόα.
Είχα ακούσει, αλλά δεν ήξερα τι είναι και πως μαγειρευέται.
Θα τη δοκιμάσω. Αν ξέρεις μπορεί με την πρωτείνη του να αντικαταστήσει τη πρωτείνη κοτόπουλου ή ψαρίου;

katharidiatrofi said...

αναστασια θα σε παραπεμψω εδω

http://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa

για να διαβασεις για την διατροφική του αξία. Είναι ιδιαίτερα υψηλή η περιεκτικότητα του σε πρωτεινη και εγω το προτιμώ γιατί το κρέας δεν είναισ τα αγαπημένα μου..

υπάρχει επίσης και το ελληνικό μας πληγούρι (bulgur)στα αγγλικα που έχει ακριβώς την ίδια θρεπτική αξία!
κοιτα το εδω http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgur

AddThis

Disclaimer:Όσα αναγράφονται στο kathari-diatrofi.blogspot.com αποτελούν προσωπικές απόψεις και εμπειρίες και δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την όποια ιατρική συμβουλή.


Disclaimer: All posts in this blog are personal views provided for entertainment and they do not replace medical or scientific advice whatsoever.














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...