Καλώς τους!! Hey there!!

Kαλώς ηρθατε στο katharidiatrofi, ένα blog αφιερωμενο στην ευεξία, την γευση και στις μικρές απολαύσεις...
Περιμενουμε τις ιδέες, τις ιστορίες αλλά και τις συνταγές που θα σκαρφιστείτε για πιο υγιεινά φαγητά, σνακ και γλυκάκια στο katharidiatrofi@gmail.com

Welcome to katharidiatrofi, a blog about well being, taste, and small pleasures...
we are waiting for your ideas, stories and recipes on healthier foods, snacks and desserts so feel free send us a mail to
katharidiatrofi@gmail.com



27.7.12

φαβα - πολυμεζες σε 20'


Τα καλοκαιρινα βραδακια που η δροσια της θαλασσας ή και της Αττικης γινεται αισθητη η ορεξή μας ανοίγει για κρασάκι και έναν καλό μεζέ.
Η φάβα είναι ένας μεζές ξεχασμένος απο τους περισσότερους.
Παρόλο που είναι πεντανόστιμη και πολυ υγιεινη όπως και όλα τα όσπρια δεν την πολυφτιαχνουμε.
Σε ταβερνακια όμως την τιμαμε και με το παραπανω...


Μηπως να το αλλαξουμε φετος αυτό?
Ας την χαρουμε στην βεράντα του σπιτιού μας με ζεστό ψωμάκι και κρασί, μια δροσερή σαλάτα και λίγο τυρί.

Στα απλά πραγματα κρυβεται η πολυτέλεια..


απολαυστικος καλοκαιρινος μεζες

Υλικα για 1 1/2 ποτηρι φαβα (περιπου 320 γρ)
1 ποτηρι φαβα
3 ποτηρια νερό (για την χυτρα)
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο
1/4 ποτηρι ελαιόλαδο
αλατι
πιπέρι
χυμός λεμονιού (μισο με ενα λεμονι)

1. Πλενουμε καλά την φάβα και την βάζουμε μαζι με το κομμενο κρεμμύδι σε χύτρα με 3 ποτηρια νερό.
2. Το αφήνουμε στην χύτρα για 20 λεπτά να βράσει.
3. Το σουρώνουμε και το βάζουμε στο blender, οπου το χτυπαμε για 2 λεπτά να γίνει κρέμα.
προσθέτουμε το λάδι, αλατι, πιπέρι και το λεμόνι και ξαναχτυπαμε για λίγο να ανακατευτουν.

Ταραααααα....

Η φάβα μας είναι έτοιμη για καλή παρέα και χαμόγελα...

TIP: Την χρησιμοποιείτε και σαν συνοδευτικη σως σε τορτίγιες οπως οι παρακατω:


μεξικανικη τορτίγια με γαλοπούλα, κιμά και φάβα


ελληνικη τορτίγια με ντοματοσαλάτα και φάβα δροσερή


Καλη σας απολαυση!!

22.7.12

Μουσακας υγιεινος? check!

μουσακα κανεις?
Με τις μελιτζάνες να είναι στα φορτε τους και με την τρελλιαρικη τους γευση να μας γαργαλαει το μυαλο σκεφτήκαμε σήμερα να δοκιμασουμε μουσακα "καθαρο" και νοστιμο...
το πειραμα μας ξεκινησε με τα εξης γνωστα υλικα:

υλικα (για μικρο ταψι τετραγωνο)
1 μεγάλη πατάτα
2 μελιτζάνες φλασκες (οι κοντουλες και λιγο χοντρες: δες εικονα εδω)
περιπου 200ml σάλτσα ντομάτας
κιμάς μοσχαρίσιος (250γρ περιπου)
2 κρεμμύδια ξερα
1 σκελιδα σκορδο λιωμενη
1/2 ποτηρι λευκο κρασι
ελαιολαδο
αλατι
πιπερι
ριγανη
βασιλικος
μουσταρδα
1 φλ γιαουρτι 2%
μια χουφτα τριμμενο τυρι

ο ετοιμος ψημενος μουσακας

 παμε να τον φτιαξουμε?

ζουμερος και λαχταριστος κι ομως υγιεινος
1. πρωτα πρωτα να "τηγανισουμε" τις μελιτζανες και τις πατατες μας
κοβουμε τα λαχανικα σε λεπτες ροδελες και τα απλωνουμε σε ταψι με λαδοκολλα.
τα αλειφουμε και απο τις δυο μεριες με ελαιολαδο χρησιμοποιωντας πινελο.
τα βαζουμε στον φουρνο στο γκριλ στους 220ο C μεχρι να δουμε να παιρνουν χρωμα οπως πιο κατω στην φωτο μας :) περιπου 10 λεπτα
αντι για τηγανισμα..
 2. να φτιαξουμε και τον κιμα με την κοκκινη σαλτσα
κοβουμε και σωταρουμε τα κρεμμυδια και την σκελιδα σκορδου λιωμενη σε λιγο ελαιολαδο.
ρίχνουμε και τον κιμα και τον σωταρουμε μαζι με το κρεμμυδι για λιγα λεπτα να αλλαξει χρωμα.
σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε και την σάλτσα ντομάτας. Ριχνουμε αλατι, πιπερι και βασιλικο. Χαμηλωνουμε την φωτια και το αφήνουμε για 20 περιπου λεπτά να γινει ελαφρως η σαλτσα.


3. να φτιαξουμε και την "μπεσαμελ" μας
σε ενα μπολ βαζουμε το γιαουρτι και το ανακατευουμε με την ρίγανη και την μουστάρδα.

4.να χτισουμε τωρα το "οικοδομημα" μας
σε ένα ταψάκι μικρό και τετραγωνο βάζουμε κάτω κάτω τις γκριλαριστές πατατες μας, να καλυψουν καλα τον πατο του ταψιου μας να μην αφησουν κενα.
δευτερη στρωση ο κιμάς με σάλτσα ντοματας.
τριτη στρωση η κρεμα γιαουρτιου μας.
τεταρτη στρωση οι μελωμενες μελιτζανες.
στο τελος πασπαλιζουμε το τριμμενο τυρί και το ψηνουμε στο φουρνο στον θερμό αέρα στους 200οC για 40-50 λεπτακια.



το αποτελεσμα θα σας ξετρελλανει!
είναι γεματο γευσεις και αρωματα και πολυ ελαφρυ αφου δεν εχουμε τηγανισει τα λαχανικα και το λαδι μας ήταν μετρημενο.
Δοκιμαστε το οπωσδηποτε!

Καλη σας απολαυση!

14.7.12

δροσερη μους σοκολατας ή frozen chocolate mousse

η δροσερή αυτή σοκολατένια μους είναι λαχταριστή και υγιεινη...
θα με ρωτησετε πως γινεται να ειναι και τα δυο??



έχουμε στόχο οι συνταγές που ανεβαίνουν εδω να συνδυαζουν αγνά υλικά και νοστιμιά...!!
καθαρή διατροφή λοιπόν και σημερα έχουμε αυτην την ονειρεμενη μους που τρώγεται σκέτη ή ως συνοδευτικό όπως θα δούμε παρακατω.

υλικά που θα χρειαστούμε για περιπου 3 ποτήρια μους σοκολατας
2 ωριμα αβοκαντο χωρις κουκούτσι και καθαρισμενα
1/2 φλ αγνό κακάο
1/3 φλ μέλι
1 φακελάκι βανίλια
μια πρεζα αλατι
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
γάλα ή νερό τόσο ώστε να γίνει όσο πηχτό θέλουμε (εμεις βαλαμε 6 κ.σούπας)


προσθέτουμε όλα τα υλικά στο Multi ή σε blender και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε το λαχταριστό μας αποτέλεσμα.


προταση no1:
Ως συνοδευτικό με γιαούρτι, φραουλες και μελι


 αλλη προταση:
και εδω μαζι με φουντούκια και κομμάτια ροδακινο

TIP
αν το φτιαξετε πολυ ρευστό τότε μπορειτε να το παγωσετε σε πλαστικα χωνακια παγωτου και να το απολαυσετε ως frozen chocolate mousse και χωρις τυψεις :)

καλή καλοκαιρινή απολαυση!

AddThis

Disclaimer:Όσα αναγράφονται στο kathari-diatrofi.blogspot.com αποτελούν προσωπικές απόψεις και εμπειρίες και δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την όποια ιατρική συμβουλή.


Disclaimer: All posts in this blog are personal views provided for entertainment and they do not replace medical or scientific advice whatsoever.














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...