Καλώς τους!! Hey there!!

Kαλώς ηρθατε στο katharidiatrofi, ένα blog αφιερωμενο στην ευεξία, την γευση και στις μικρές απολαύσεις...
Περιμενουμε τις ιδέες, τις ιστορίες αλλά και τις συνταγές που θα σκαρφιστείτε για πιο υγιεινά φαγητά, σνακ και γλυκάκια στο katharidiatrofi@gmail.com

Welcome to katharidiatrofi, a blog about well being, taste, and small pleasures...
we are waiting for your ideas, stories and recipes on healthier foods, snacks and desserts so feel free send us a mail to
katharidiatrofi@gmail.com



10.8.10

Η αξία της αλλαγής συνηθειών στη μείωση και διατήρηση του σωματικού βάρους

Είναι γνωστό ότι η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση ή διατήρηση του σωματικού βάρους.
Ωστόσο η τακτική συμμετοχή σε προγράμματα γυμναστικής δεν βρίσκει εύκολα εφαρμογή στη σημερινή καθημερινότητα που επιβάλει πολλές ώρες εργασίας, μειωμένο ελεύθερο χρόνο και διάθεση.
Το όφελος της άσκησης στα πλαίσια της μείωσης ή διατήρησης του σωματικού βάρους αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι αυξάνει σημαντικά τον μεταβολικό ρυθμό, δηλαδή την ενεργειακή δαπάνη. Κι εδώ πρέπει να σημειωθεί κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό: Ότι ο μεταβολικός ρυθμός είναι υψηλός όχι μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα για αρκετή ώρα ή και ώρες μετά το πέρας της άσκησης προκειμένου ο οργανισμός να επαναφέρει σε κατάσταση ηρεμίας όλα τα συστήματα που ενεργοποιήθηκαν. Με άλλα λόγια, ο οργανισμός καταναλώνει σημαντικά περισσότερη ενέργεια κατά την ανάπαυση μετά από κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα σε σχέση με την ανάπαυση μεγάλης διάρκειας.
Το γεγονός αυτό έχει σημαντικές πρακτικές προεκτάσεις.
 Αν αλλάξουμε καθημερινές συνήθειες προσθέτοντας περισσότερη κίνηση στο σώμα μας έχουμε διπλό όφελος। Αν για παράδειγμα μένω στον 2ο όροφο μιας πολυκατοικίας και ξεκινήσω να χρησιμοποιώ τις σκάλες αντί για το ασανσέρ και αυτό γίνει κατά μέσο όρο 4 φορές την ημέρα, σε μία εβδομάδα θα έχω ανεβοκατέβει συνολικά 28 φορές! Το έργο αυτό όχι μόνο ισοδυναμεί με μια έντονη ημερησία εκγύμναση αλλά συνεπάγεται και πολλαπλάσιο χρόνο ανάπαυσης με αυξημένο μεταβολικό ρυθμό!
 Είναι προφανές ότι μικρές πρακτικές αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες μπορούν να επιφέρουν σημαντικά οφέλη στη μείωση ή διατήρηση του σωματικού βάρους δρώντας ευεργετικά και σε παραμέτρους όπως η ευεξία, η ευρωστία και η γενικότερη λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού. Διακόπτοντας λοιπόν την πολύωρη παραμονή «στον καναπέ» με μικρά διαστήματα σωματικής δραστηριότητας (το περπάτημα είναι ιδανικό) στοχεύουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.

No comments:

AddThis

Disclaimer:Όσα αναγράφονται στο kathari-diatrofi.blogspot.com αποτελούν προσωπικές απόψεις και εμπειρίες και δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την όποια ιατρική συμβουλή.


Disclaimer: All posts in this blog are personal views provided for entertainment and they do not replace medical or scientific advice whatsoever.














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...